Livet i Sollebrunn


Bjärke Hembygdsförening har tillsammans med Bjärke Fotoklubb givit ut en serie bildhäften med bilder från Bjärkebygden. I dessa häften finns flera fina bilder som visar hur det såg ut i några av stationssamhällena (Gräfsnäs, Sollebrunn, Stora Mellby och Gendalen) utmed Västgötabanan när seklet var ungt.
 
Året är 1915 utanför Sollebrunns Hotell där källarmästare Aron Johansson med familj är klar för en tur i sin Studebaker. I förgrunden bland beundrande ortsbor ses banvakt Hallén. 

I samma hus som hotellet och med ingång på hörnet, strax bakom bilen, hittar vi Sollebrunns järnhandel, ett snart hundraårigt företag, som stinsen i Sollebrunn, Victor Julius, var med och startade.

Ännu en bild från 1915. Det är marknad i Sollebrunn och besökare från närliggande byar har här parkerat sina hästar och vagnar på den öppna planen strax invid järnvägsstationen. Kreatursmarknad hölls i Sollebrunn 2:a torsdagen i varje månad.

Sollebrunn var sedan gammalt något av centralpunkt i Bjärkebygden med läkare, flera hantverkare och handlande. I Sollebrunn, som låg längs "dåtidens E20" mellan Skara och Göteborg, fanns även gästgiveri med skjutsstation. Sedan järnvägen öppnats växte samhället betydligt.



Fler bilder från Sollebrunn

Copyright ©  Bjärke Hembygdsförening och Bjärke Fotoklubb 1998